Cheesecake–ul este unul dintre cele mai apreciate deserturi, datorită texturii sale ușoare și cremoase. Rețeta de cheesecake clasic este simplă și delicioasă: blatul este făcut din biscuiți, iar umplutura conține cremă fină de brânză. Tarta a fost creată în Grecia Antică și era servită sportivilor la primele ediții ale Jocurilor Olimpice. Află în cele ce urmează mai multe despre istoria acestei prăjituri și descoperă cele mai populare tipuri de cheesecake!
Istoria cheesecake-ului
Pentru prepararea cheesecake-ului, grecii antici foloseau ingrediente simple: făină, cereale, miere și brânză. Prima carte engleză de bucate (anul 1390) a inclus multe variante de rețete de cheesecake. În următoarele cinci secole, aproape fiecare carte de bucate apărută în Anglia includea cel puțin o rețetă de cheesecake, fapt ce demonstrează popularitatea pe care o căpătase acest desert.
Ca urmare, delicatesa a devenit o prezență constantă și în bucătăriile din coloniile americane. În 1730, Philadephia a devenit gazda tavernei Cheesecake House. Cartea de bucate a Marthei Washington prezintă trei rețete diferite de cheesecake, una dintre ele fiind sortimentul fără crustă. Rețetele conțineau inclusiv apă de trandafir, iar din secolul 19, acestea au fost îmbogățite cu alte arome subtile precum lămâia sau vanilia. Newyorkez-ul William Lawrence a fost cel ce a inventat crema de brânză în 1872, în timp ce încerca să recreeze o prăjitură franceză cu textură lejeră numită Neufchatel.
Cheesecake-ul newyorkez, preparat din cremă simplă de brânză și gălbenușuri, a fost inventat în 1929, de imigrantul german Arnold Reuben, astfel că desertul a avut parte de o transformare radicală. Cașul tradițional a fost înlocuit cu crema de brânză, luând astfel naștere un desert mai cremos, mai aromat și mai gustos.
Cheesecake-ul a devenit apoi din ce în ce mai popular, datorită versatilității sale – fiecare ingredient poate fi înlocuit cu un altul. De exemplu, în loc de crema clasică de brânză pot fi folosite ricotta, mascarpone, brânză de capră, brânză brie sau gorgonzola. Indiferent de baza folosită, cheesecake-ul își păstrează textura cremoasă și aroma bogată.
Sunt mai multe tipuri de cheesecake
Tocmai datorită versatilității sale, există mai multe sortimente de cheesecake. Iată care sunt cele mai populare:
Blueberry Cheesecake
Rețeta de blueberry cheesecake combină crema de brânză cu dulceața de afine, având la bază un blat de biscuiți.
New York Cheesecake
Este unul dintre cele mai iubite tipuri de cheesecake, datorită texturii sale cremoase și consistenței dense. Ingredientele includ cremă de brânză, ouă, gălbenușuri, zahăr și frișcă lichidă. Unii bucătari adaugă și smântână în compoziție. Prăjitura este coaptă la temperatură înaltă pentru câteva minute, apoi la temperatură medie, pentru ca umplutura să rămână cremoasă. Blatul este preparat din crackeri graham, zahăr și unt topit, iar umplutura conține zahăr, gălbenușuri, cremă de brânză, smântână sau frișcă lichidă și ouă.
Cheesecake Philadephia
Are o textură ușoară și aerată, precum și o aromă mai puternică. Acest tip de cheesecake are ca ingredient de bază crema de brânză cu același nume, folosită în combinație cu unt topit și biscuiți digestivi.
Cheesecake în stil roman
Acest tip de cheesecake se mai numește și Savillum și este unul dintre cele mai populare deserturi romane, descoperite în lucrarea De Agri Cultura, scrisă de politicanul roman Cato De Elder. Acest cheesecake nu conține o crustă la bază, iar umplutura este un aluat făcut din făină, ouă, miere și ricotta proaspătă. După ce prăjitura se coace, deasupra sunt puse semințe de mac, un ingredient popular din bucătăria romană.
Cheesecake fără coacere
Această prăjitură este un desert popular din bucătăria vegană. Este realizată integral din ingredient vegetale: umplutura este realizată din nuci caju hidratate și amestecate cu lapte de cocos, ce formează un aluat cremos și aromat. O altă rețetă cheesecake fără coacere include ingrediente precum tofu și biscuiți graham.
Choco Chips Cheesecake
Îți recomandăm și un delicios choco chips cheesecake! Chips-urile de ciocolată se îmbină armonios cu delicioasa cremă de brânză și blatul de biscuiți.